Koffie, koffie, koffie

Als we een kijkje nemen naar de wereld achter koffie, dan staat vast dat er iets moet veranderen. Koffieboeren verdienen veel te weinig aan hun koffie. In 1973 zetten we een belangrijke stap door de eerste Fairtrade koffie naar Nederland te halen. En nu doen we er nog een schep bovenop: voor de koffieboer én voor het behoud van jouw kopje koffie.

Je wilt koffie drinken zonder schuldgevoelens.

Met het Fairtrade keurmerk geniet je van eerlijke koffie. Zo ontvangt de koffieboer een eerlijke prijs én kunnen toekomstige generaties ook koffie blijven drinken.

Wat is Fairtrade koffie?

Fairtrade Nederland is een wereldwijde beweging en keurmerk, waarmee je in een oogopslag kunt zien of koffie en andere levensmiddelen op eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld is. Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen kwam dit keurmerk tot stand door Max Havelaar in de jaren 80. Ondanks dit geweldige initiatief moeten we helaas constateren dat er vandaag de dag nog weinig veranderd is. Veel koffie wordt opgekocht door grote multinationals waardoor de koffieboeren nog steeds geen eerlijke prijs voor hun koffie ontvangen. 

Fairtrade is in meer dan 30 landen actief, bijna 2 miljoen koffieboeren zijn onderdeel van het programma en wereldwijd zijn er 35.000 soorten Fairtrade producten verkrijgbaar.

Richtlijnen fairtrade koffie

De stichting Fairtrade Nederland bepaald wanneer een koffiemerk aan de richtlijnen voldoet en dus een Fairtrade keurmerk ontvangt. Wanneer je een Fairtrade keurmerk op de verpakking ziet, weet je dat de koffiebonen aan de volgende richtlijnen voldoen:

  • Fairtrade minimumprijs: hiermee weet je zeker dat de koffieboer zijn kosten kan dekken. Dit is een soort vangnet voor de koffieboer om te voorkomen dat de boer verlies draait. De koffieboer ontvangt altijd de marktprijs wanneer deze hoger is dan de minimumprijs.
  • Het koffiemerk betaald een premie aan cooperatie waar de boer lid van is. De coöperatie beslist op democratische wijze hoe deze premie besteedt wordt. 

Verkoopt Fairtrade zelf ook koffie?

Nee, Fairtrade is een onafhankelijke non-profit stichting. Ze verkopen zelf geen producten en richten zich alleen op kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om ervoor te zorgen dat de boeren een eerlijke prijs ontvangen. 

Is Fairtrade koffie hetzelfde als biologische koffie?

Nee, bij biologische koffie worden geen synthetische meststoffen of bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de product van koffie. Bij Fairtrade koffie draait het meer om de minimumprijs die de koffieboer ontvangt per kilo koffiebonen.

Wat is duurzame koffie?

Bij duurzame koffie, ook wel verantwoorde koffie genoemd, wordt de koffie op een verantwoordelijke wijze geproduceerd. Bij het proces wordt rekening gehouden met de koffieboer (fairtrade keurmerk) en het milieu (Rainforest Alliance). 

Ander keurmerken

Naast het Fairtrade keurmerk zijn er ook andere keurmerken voor eerlijke koffie. Naast deze keurmerken heb je ook koffiebranderijen die de koffie direct bij de boer kopen en eerlijke afspraken maken met de koffieboeren zelf. De volgende koffie keurmerken zijn het meest bekend:

Wat is het Rainforest Alliance keurmerk?

Het Rainforest Alliance keurmerk helpt lokale koffieboeren met het produceren van koffiebonen op duurzame wijze en voorkomt uitbuiting door focus op korte wijnwinst. De insteek is een langetermijnvisie zodat iedereen over 20 jaar nog steeds kan genieten van goede koffie. 

Wat is het UTZ certified keurmerk?

Met het UTZ certified keurmerk kun je er met een gerust hart van uitgaan dat de koffie eerlijk verhandeld is. Het keurmerk staat voor duurzame landbouw en voor een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Het geeft de boeren een betere onderhandelingspositie in de wereldwijde koffiemarkt.

Direct trade koffie

In de laatste jaren zijn er behoorlijk wat koffiebranderijen in Nederland bijgekomen, voornamelijk mirco-koffiebranderijen die op kleine schaal koffiebranden. Veel van deze branderijen doen misschien niet aan een fairtrade keurmerk. Er zitten kosten verbonden om het keurmerk te krijgen, wat natuurlijk logisch is. In plaats daarvan zetten ze een direct trade handel op met de koffieboer. Zo kunnen ze de kwaliteit van de koffie waarborgen en krijgt de boer een eerlijke prijs.

In hoeverre de koffiebranderij betrokken is bij de productie van de koffie verschilt per branderij. Zij maken zelf afspraken met koffieboeren of met boerencoöperaties. Vaak kun je op de website van de koffiebranderij lezen wat ze doen voor de welzijn van de koffieboer en duurzaamheid.