Over ons

De Wereld winkels ons verhaal

SINDS 1968

Snuif de geur van andere culturen op en laat je meevoeren (De geschiedenis van de Wereldwinkels begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. Maar deze eis werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van “Derde Wereldwinkels”. Doel was de derdewereldlanden te helpen met het opbouwen van een eerlijke gelijkwaardige handel door de afzet van authentieke producten te stimuleren.
Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste wereldwinkel geopend, Arnhem volgde in september 1969 en Velp in 2001
In de jaren 70 en 80 werden veel (politieke) acties gevoerd en werd de verkoop steeds meer geprofessionaliseerd.

Tot 1 januari 2018 waren de winkels Velp en Arnhem lid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Toen besloten ze samen met Elst, Oosterbeek en Renkum om hun lidmaatschap te beëindigen en samen verder te gaan. Dat resulteerde op 1 januari 2021 zelfs in een fusie van de winkels Velp en Arnhem.

In de loop der jaren zijn zowel de winkels als het assortiment steeds aangepast aan de tijd en inmiddels uitgegroeid tot trendy winkels met de leukste collectie fairtrade cadeaus van Arnhem-Velp en omgeving.

VISIE

Wereldwijd is iedereen in staat om zich op eigen kracht te ontwikkelen, een passend inkomen te verwerven en een beter bestaan op te bouwen.

MISSIE

Wij bieden een platform voor de presentatie, promotie en verkoop van producten die op een eerlijke en duurzame manier tot stand zijn gekomen. Hierbij leggen we de nadruk op fairtrade.

medewerkers

Waarom zou je bij de Wereldwinkel gaan werken, als het niet betaald wordt? De vrijwilligers zelf zijn daar duidelijk over. Je krijgt bijvoorbeeld de kans om je ervaringen, vaardigheden en contacten uit te breiden. Dat is nuttig voor je (toekomstige) carrière op de arbeidsmarkt. Of je kunt gewoon even los komen van beslommeringen uit je dagelijkse leven. Maar misschien nog belangrijker: je ontdekt dat het helpen van anderen (van producent tot klant) jouzelf ook goed doet. Je kennis over de producten wordt door klanten gewaardeerd, je collega’s waarderen dat jij er bent.

Als je van afwisselend werk houdt, kom je zeker aan je trekken in de Wereldwinkel. De meeste vrijwilligers werken als verkoper in de winkel, omdat ze klantcontact interessant vinden.

Als je een zesde zintuig hebt voor het opsporen van nieuwe producten, is het inkopen en prijzen van artikelen interessant. In de inrichting van de winkel en de etalage kun je je artistieke aspiraties kwijt. En voor een handige aanpakker zijn er genoeg onderhoudsklussen te doen.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Lijkt het je leuk om te werken in of voor één van onze Wereldwinkels, en ben je benieuwd hoe je bij kan dragen? Meld je vandaag dan nog aan.

Vul simpelweg het aanmeldformulier in en wij nemen contact met je op.


Ik werk al bijna 20 jaar als vrijwilliger in de Wereldwinkel Velp. Naast het inspirerende contact met klanten in de winkel verzorg ik de inkoop en het etaleren van onze prachtige en unieke collectie sieraden. Het is fijn om samen met  collega’s een bijdrage te leveren aan het welzijn van onze producenten overal ter wereld.

Fineke de Lange


Mijn tijd in de Wereldwinkel kan alleen maar als positief beschreven worden. Zo is elke vrijwilliger altijd enthousiast om aan de slag te gaan omdat wij allemaal weten dat het niet zo maar een winkel is. De wereldwinkel probeert mensen van de hele wereld te ondersteunen en ik ben blij dat ik een daarvoor mijn steentje heb kunnen bijdragen.

Marcos Miedema


Een paar jaar terug wou ik graag meer structuur in mijn leven op dat moment. Die heb ik gekregen bij de wereldwinkel. Eerst rustig beginnen in de winkel en later kreeg ik de gelegenheid om mijn takenpakket uit te breiden waar ik nu veel profijt van heb en van geniet.  

Stephanie Oude Veldhuis